Peter Lusse als spreker

Alle hoeken en gaten wel gezien

Spreken, presenteren en soms complexe boodschappen op een luchtige manier overbrengen aan een zaal vol mensen: voor mij is het een uitdaging, een sport bijna!

Mensen zien me soms als acteur (en dan met name uit de tv-comedy Vrienden voor het Leven), maar van huis uit ben ik cabaretier en conferencier, en dus: spreker!
Naast meerdere cabaretprogramma’s heb ik veel presentatie- (lees: -spreek)klussen op mijn CV staan:
Kinderprogramma’s op TV, school-TV, maar ook de sketches- conférences- en liedjesshow Lekker Lang Lusse, en zelfs een heuse quiz. Voor live publiek heb ik onder meer programma’s gepresenteerd in de klassieke muziek- en operasector en veel, heel veel benefietvoorstellingen.

Entertainment versus inhoudelijkheid
Spreken is spreken, in welke vorm dan ook

Ik werk veel voor bedrijven en organisaties. De conférence op maat, die ik vaak verzorg, is in feite een inhoudelijke speech, waarbij de humor het belangrijkste doel is. Vandaar is het maar een kleine stap naar de inhoudelijke toespraken, waarbij humor meer het middel is.

 

Paar voorbeeldjes:

RABO
Voor de Grote Huisstijlshow van de RABO in 1995 mocht ik aan duizenden medewerkers uitleggen wat de veranderingen waren in het gedrag naar de klanten toe. Puur inhoudelijk dus, met humor als gereedschap.

V&D
Ook voor V&D kreeg ik een dergelijke taak toegewezen (neenee; lang voor ze failliet gingen!).

Gemeenteambtenaren
En ook de fusiegemeente Vijfheerenlanden gunde mij de eer de boodschap van het management naar de medewerkers te vertolken.

Het Grote Geheim
Spreken is spreken
En dat is het grote geheim: wát je ook vertelt voor een publiek; van bloedserieuze managementboodschappen tot een komische conférence, van de presentatie van een operaconcert tot spreekstalmeester bij een kindermusical…:
Spreken is spreken, punt! Ongeacht de inhoud, de omstandigheden en de doelgroep. Het zijn dezelfde basisprincipes.
En wat krijg je als je veertig jaar spreekt in alle mogelijke en zeker weten ook ónmogelijke omstandigheden en voor alle denkbare soorten publiek? Een pure praktijkman dus.